Dr. Romana Jordan

slovensko english
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj podprla uredbo REMIT, a izrazila skrb glede agencije ACER

Napovednik

<< april 2014 >>
ned pon to sre čet pet sob
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
18.04.2014, petek

Dr. Romana Jordan se udeležuje sestankov v Sloveniji.


rss - novice      Dodaj na iGoogle

Dr. Romana Jordan Cizelj podprla uredbo REMIT, a izrazila skrb glede agencije ACER

14.09.2011 

Dr. Romana Jordan Cizelj je v razpravi o Uredbi o celovitosti in preglednosti energetskega trga (REMIT) izrazila zaskrbljenost, "da za naloge iz uredbe REMIT, za katere se vsi strinjamo, da morajo biti narejene, ne bo dovolj denarja". Kot je prepričana, se "to ne sme zgoditi. Uredba se mora izvajati in to v celoti".


Evropski poslanci so na prvem septembrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovali in z veliko večino v prvem branju podprli uredbo REMIT, ki je ključno orodje za vzpostavitev notranjega energetskega trga. Hkrati pa predstavlja pravni okvir EU za preprečevanje zlorab trga in tržnih manipulacij v energetskem sektorju. "Teža ukrepov, ki izhajajo iz Uredbe, je na nacionalnih upravnih organih, na evropskem nivoju pa bo morala veliko dela opraviti Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) s sedežem v Ljubljani. Da bo to zmogla, mora poskrbeti za ustrezne človeške vire ter za ustrezno delovno okolje z zahtevno elektronsko opremo. Potrebni pogoj za oboje pa je zadostno financiranje,"  je pojasnila dr. Jordan Cizelj. "Skrbi pa me, ker se oceni potrebnih dodatnih zmogljivosti zaradi izvajanja Uredbe, ki sta ju naredili Evropska komisija in ACER, bistveno razlikujeta. Razlikuje se ocena o potrebnih dodatnih zaposlenih in ocena o dodatnih sredstvih financiranja opreme,"  je še poudarila.

Poslanka se je zavzela za to, "da se agenciji ACER nameni dovolj sredstev, da bo opravljala svoje poslanstvo in izvajala naloge iz uredbe REMIT". Ne zagovarja pa "ustanavljanja dislociranih enot v drugih državah članicah EU in porabe denarja v te namene". V Bruslju je bila sicer že marca 2011 ustanovljena pisarna ACER v okviru Sveta evropskih energetskih regulatorjev.

Vzpostavitev delujočega trga elektrike in plina je med prednostnimi projekti EU, kar je Evropski svet postavil za cilj do leta 2014. Politika dokazuje svojo dobronamernost in motiviranost tudi tako, da Evropski parlament in Svet EU uredbo REMIT sprejemata po hitrem postopku, v prvem branju. Evropski parlament je o uredbi REMIT glasoval danes in jo potrdil z veliko večino. Preden pa bo Uredba stopila v veljavo, jo mora potrditi še Svet EU.

Prepis govora dr. Romane Jordan Cizelj

deli
« nazaj ↑ na vrh